MESURES URGENTS PEL COVID-19

Asesoriapellicer S.L.

MESURES URGENTS PEL COVID-19

Tenim damunt la taula el Reial decret llei 8/2020 de Mesures Urgents Extraordinàries pel COVID-19. Aquest RDL regula diversos aspectes per a empreses i particulars, encara que deixa a l’aire diverses qüestions, la majoria de procediment. Ho analitzarem: 1. ERTEs (Expedients de Regulació Temporal de l’Ocupació) per evitar acomiadaments S’adopten mesures en matèria de suspensió temporal de contractes i reducció temporal de la jornada (ERTEs) que persegueixen evitar que una situació conjuntural com l’actual tingui un impacte negatiu de caràcter estructural sobre locupació, prioritzant el manteniment de locupació sobre lextinció dels contractes. Per fer-ho, regula dos tipus d’ERT: Per causa de força major: s’estableix que les pèrdues d’activitat conseqüència del COVID-19 tindran la consideració de força major als efectes de la suspensió dels contractes o la reducció de la jornada. En concret pèrdues d’activitat com a conseqüència del COVID-19, inclosa la declaració de l’estat d’alarma, que impliquin suspensió o cancel·lació d’activitats, tancament temporal de locals d’afluència pública, restriccions al transport públic i, en general, de la mobilitat de les persones i/o les mercaderies, manca de subministraments que impedeixin greument continuar amb el desenvolupament ordinari de l’activitat, o bé en situacions urgents i extraordinàries degudes al contagi de la plantilla o l’adopció de mesures d’aïllament preventiu decretats per l’autoritat sanitària, que quedin degudament acreditats. En aquest supòsit de força major:

  • S’abreugen els terminis de tramitació a cinc dies. No hi ha negociació amb els treballadors.
  • La data inicial pot ser retroactiva des de la data del fet causant de la força major (per exemple dissabte 14, dia del Decret d’Estat d’Alarma).
  • L’empresa no pagarà les quotes de la Seguretat Social. Si teniu més de 50 treballadors, l’exoneració serà del 75%. Cal sol·licitar-ho a Seguretat Social, i cal estar al corrent de pagament.
  • Finalitzarà el dia que s’acabi la causa de força major, no quan decideixi l’empresari.

Per causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció: aquest és l’ERTE “clàssic” i en aquest cas es redueixen els terminis de 15 a 7 dies. En aquest cas:

  • Hi ha període de negociació amb treballadors (set dies)
  • No té efectes retroactius
  • No hi ha exoneració en el pagament de les quotes empresarials de la Seguretat Social.
  • El termini ho decideix l’empresari

Els treballadors: en ambdós supòsits cobraran el sou de l’atur, encara que no tinguin període mínim de cotització i no computaran als efectes de consumir els períodes màxims de percepció establerts. És a dir, que si després són acomiadats, l’atur consumit no els resta del període d’atur que en tinguin posteriorment. L’import de la prestació, tenint en compte les quanties màximes i mínimes, serà del 70% de la base reguladora els sis primers mesos i del 50% a partir del setè mes. La base sobre la qual es calcula aquest percentatge és la mitjana de les bases de contingències professionals, excloent-ne les hores extraordinàries, dels darrers 180 dies cotitzats. Altres:

  • Aquests ERTEs s’han de sol·licitar durant el període de vigència de l’estat d’alarma.
  • A més, les empreses han de mantenir el nivell d’ocupació durant sis mesos. Si no és així, tornaran la bonificació de Seguretat Social, per exemple.
  • Els ERTEs presentats abans, encara que fossin per aquesta causa, NO tindran aquests avantatges, excepte el de les prestacions per als treballadors.

2. Prestació extraordinària per cessament dactivitat dels autònoms: Els autònoms que realitzin una activitat paralitzada pel decret de lEstat de Alarma (bars, restaurants, comerços,…) tindran dret a una prestació extraordinària per cessament dactivitat, amb una durada màxima d´un mes. La quantia de la prestació serà el 70% de la base reguladora; aquesta es calcula amb la mitjana de les bases per les quals la persona treballadora hagi cotitzat durant els 12 mesos anteriors a la situació legal de cessament dactivitat. També hi tenen dret aquells autònoms amb altres activitats, que cessin l’activitat i que durant el mes anterior hagin tingut una reducció de mínim 75% de la facturació respecte a la mitjana del semestre anterior. 3. Altres mesures laborals: Caràcter preferent del treball a distància o teletreball que ha de ser prioritari davant de la cessació temporal o reducció de l’activitat. Pel que fa a la Prevenció de Riscos Laborals, és el treballador qui de forma voluntària ha de fer una autoavaluació del seu lloc de treball a casa. Enviarem un formulari sobre això. Dret dadaptació de l’horari i reducció de jornada en casos motivats de cura de parella i/o familiars. 4. Mesures per garantir la liquiditat de les empreses: S’aprova una línia d’avals i garanties per 100.000 milions d’euros perquè les empreses i els autònoms puguin atendre les seves necessitats derivades, entre d’altres, de la gestió de factures, necessitat de circulant, venciments obligacions financeres o tributàries o altres necessitats de liquiditat. Això no vol dir que donin aquest import. Haurem de sol·licitar un crèdit al banc, que ens ho atorgarà amb les condicions habituals. Els interessos NO estan bonificats. L?única diferència és que l?Estat avala, de manera que si no tornem el crèdit, l?estat el pagarà al banc. A més, s’amplien 10.000 milions d’euros més els crèdits de l’ICO i es dóna una nova línia de 2.000 milions per a empreses exportadores. 5. Mesures per a Col·lectius desafavorits: Es doten fons extraordinaris de protecció social i entre altres mesures la garantia del subministrament daigua i energia. Moratòria en el pagament de les hipoteques per adquisició dhabitatge, prèvia petició a lentitat financera. Res no s’indica sobre els lloguers. 6. Altres mesures: Se suspenen terminis a l’àmbit tributari (requeriments, recursos, etc.) excepte per a la presentació de declaracions que es mantenen igual. Cosa que hi haurà la possibilitat d’ajornar-les sense interessos. També s’ajornen les dates de celebració de juntes de socis i es flexibilitzen les reunions d’òrgans d’administració. També se suspenen els terminis de presentació de concursos de creditors, entre d’altres. 7. Generalitat de Catalunya: Ha aprovat una línia dajuts de 7,5 milions deuros per a autònoms amb activitats paralitzades pel Decret dEstat dAlarma. Serà d’un màxim de 2000 € i se sol·licitaran a partir de l’1 d’abril.

Ves al contingut